Tortille, czyli pszenne placki z Meksyku – możemy przygotować je sami

Tortille, czyli pszenne placki z Meksyku - możemy przygotować je sami

Tylko 4 składniki, zaledwie kwadrans pracy i poziom trudności bliski zeru. Kiedy już raz je przygotujemy samodzielnie, wówczas już nigdy więcej nie sięgniemy po te ze sklepu. Oto prosty przepis na wspaniałe tortille, które nigdy się nie łamią (krok po kroku):

Krok pierwszy: mąka pszenna, sól, oliwa, woda

Do miseczki wsypmy 2 szklanki mąki pszennej tortowej (połowę mąki tortowej możemy zastąpić krupczatką). Dodajmy około 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżki oliwy. Wlejmy około 200 ml gorącej wody. Wymieszajmy łyżką, a potem wyrabiajmy rękami 5-7 minut czasu.

Krok drugi: wyrabiamy ciasto

Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie się kleiło do rąk, możemy wówczas dodać trochę pszennej mąki. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, podzielmy je na 8-10 porcji. Z każdej uformujmy kulkę i ułóżmy je na deseczce. Przykryjmy ściereczką, aby nie obsychały.

Krok trzeci: rozgrzewamy patelnię

Mocno rozgrzejmy dużą patelnię. Posmarujmy ją cienko olejem. Kolejno wałkujmy kulki ciasta na placki (średnica około 20 cm). Ostrożnie przekładajmy je na patelnię i smażmy po 20-25 sekund z każdej strony, aż na powierzchni zaczną pojawiać się brązowe pęcherzyki.

Przykładowe podanie tortilli:

Życzymy Smacznego!

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.

3 komentarze

  • domowe tortille zdecydowanie lepsze od tego kupnego badziewia, takie świeżutkie, pachnące, te sklepowe paczkowane jakiś dziwny posmak mają

  • wygląda na proste do zrobienia, ale ja tak nie cierpię wałkowania ciasta, jakaś maszynka by się do tego przydała

  • Wcześniej nie robiłam placków samodzielnie, a cała rodzina uwielbia tortille. Jutro chyba wypróbuję przepis 🙂

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed