Kuchnia jest najczęściej używanym pomieszczeniem w domu, a brud szybko się gromadzi. Skuteczne wskazówki dotyczące utrzymania go w czystości można znaleźć tutaj. Kuchnia stała się w domu naturalnym miejscem spotkań zarówno przy gotowaniu i jedzeniu, jak i wspólnym relaksie. Kuchnia jest intensywnie użytkowana, a zabrudzenia należy regularnie usuwać, aby kuchnia była higieniczna i czysta. Dajemy Ci wskazówki, jak szybko i wydajnie wykonać pracę, uzyskując lśniący efekt.
Czyszczenie stołu
Bakterie gromadzą się i nie są widoczne gołym okiem, dlatego po każdym użyciu zawsze przetrzyj ławkę wilgotną ściereczką. Stół warsztatowy należy również dokładnie myć raz w tygodniu. Alkaliczny środek do czyszczenia powierzchni można również stosować na blatach odpornych na wodę i alkohol w celu usunięcia m.in. plamy z żywności i tłuszcz.
Blaty z kamienia naturalnego, granitu i marmuru
Uważaj na kamień naturalny, granit lub marmur, ponieważ kwasowe środki czyszczące lub substancje zawierające rozpuszczalniki mogą zaatakować materiał. Do powierzchni kamiennych należy używać środka czyszczącego dostępnego w sklepach specjalistycznych, najlepiej neutralnego środka czyszczącego. Brud na blatach z kamienia naturalnego należy jak najszybciej usunąć. Do suszenia używaj miękkiej, wilgotnej szmatki. Zawsze spłucz czystą wodą po użyciu detergentów, a następnie osusz obszar czystą szmatką, aby zapobiec zabrudzeniu.
Użyj pary na blatach
Bezchemiczną i delikatną alternatywą do czyszczenia blatów jest myjka parowa. Ciśnienie i gorąca para usuwają 99,99% wszystkich typowych bakterii domowych, a tłuszcz i uporczywe zabrudzenia, takie jak zestalone resztki jedzenia, można również łatwo usunąć. Odkurzacz parowy jest również idealny do czyszczenia okapu, kuchenki i piekarnika.
Wskazówka: czyszczenie gładkich powierzchni za pomocą bezprzewodowej wycieraczki
Wszystkie gładkie powierzchnie w kuchni, które nie są delikatne, takie jak blaty robocze, powierzchnie szklane, blaty ceramiczne, blaty indukcyjne, szafki kuchenne i fronty szafek, można z łatwością wyczyścić za pomocą wibracyjnego płynu do mycia okien. Zaletą jest to, że powierzchnie są automatycznie nawilżane podczas czyszczenia. Wibracja usuwa również brud, nie wymagając dużej siły mięśni. Obszar można następnie przetrzeć bezprzewodową myjką do okien lub ściereczką z mikrofibry.
Mycie szafek kuchennych i frontów szafek
Do czyszczenia wszelkiego rodzaju szafek kuchennych i frontów szafek możesz użyć zwykłego, rozpuszczalnego w wodzie detergentu lub tylko wody i łagodnego płynu do mycia naczyń. Zawsze spłucz czystą wodą i dokładnie osusz po czyszczeniu – szczególnie wokół profili, narożników i krawędzi. Odciski palców i kamień można usunąć octem lub kwaskiem cytrynowym. Zwykły płyn do mycia szyb lub woda z odrobiną płynu do mycia naczyń dobrze działają na odciski palców.
Szafki i fronty drewniane można czyścić detergentem rozpuszczalnym w wodzie i lekko wilgotną ściereczką lub miękką szczotką. Do frontów z okleiną drewnianą można zastosować specjalny środek do czyszczenia mebli, który dodatkowo konserwuje powierzchnię. Szafki i fronty drewniane z reguły nie powinny się zamoczyć. Zawsze pracować wzdłuż słojów drewna, a następnie dobrze wysuszyć. Powierzchnie ze stali nierdzewnej można czyścić środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej, jeśli są mocno zabrudzone. Często jednak wystarczy przetarcie wilgotną ściereczką z mikrofibry, ponieważ powierzchnie ze stali nierdzewnej są na ogół łatwe w utrzymaniu.
Czyszczenie lodówki
Dokładnie umyj półki i szuflady w zlewie lub zmywarce. Następnie wyczyść wnętrze lodówki i uszczelki od góry do dołu szmatką i uniwersalnym środkiem czyszczącym. Trudno dostępne miejsca można delikatnie wyczyścić drewnianym szpikulcem. Na przykład użyj pasków lub wykałaczek do wyczyszczenia otworu drenażowego. Zapobiega to gromadzeniu się rosy w lodówce. Przesuń lodówkę lekko do przodu, aby wyczyścić z zewnątrz. Z tyłu lodówki może się przydać odkurzacz lub miotła z piórami.
Bomby bakteryjne w kuchni
Deski do krojenia, gąbki kuchenne, bloki noży i podłogi przed zlewami, szafkami i lodówkami to bomba bakteryjna: myj dokładnie wodą z mydłem i zmieniaj szmatki i gąbki raz w tygodniu.
Nasze porady dotyczące czystej kuchni za jednym razem:
Pasta z proszku do pieczenia i wody może usunąć uporczywy brud z piekarnika lub blach do pieczenia: rozprowadź pastę na dotkniętych obszarach, najlepiej pozostawiając ją na noc. Następnego dnia wystarczy usunąć zabrudzenia np. plastikową skrobaczką i wytrzeć do czysta wilgotną ściereczką.
Do usunięcia tłuszczu z powierzchni i szafek często wystarczy letnia woda z odrobiną płynu do mycia naczyń.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej można łatwo czyścić wilgotną ściereczką z mikrofibry. Krem z kamienia nazębnego jest przydatny w walce z plamami rdzy i grubym brudem: wymieszać z niewielką ilością wody do uzyskania pasty, nałożyć na dotknięty obszar i delikatnie szorować miękką gąbką. Następnie wytrzyj i wypoleruj wilgotną szmatką.
Do usuwania osadów z kamienia można użyć octu lub kwasu cytrynowego. Oba te produkty gospodarstwa domowego nadają się również do czyszczenia odpływów i zwalczania nieprzyjemnych zapachów. Nie należy jednak stosować kwasów do czyszczenia powierzchni anodowanych lub chromowanych.
Drewno można czyścić sodem. W przypadku silnego zabrudzenia dodaj jedną łyżkę stołową sodu do jednego litra wody i używaj jej do czyszczenia drewnianych szafek, frontów lub desek do krojenia miękką szczoteczką.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.
Dodaj komentarz