Mąka, jajka, odrobina soli i odpowiednia ilość wody – tych kilka niepozornych składników pozwoliło stworzyć półprodukt, który od wieków jest jednym z najpopularniejszych elementów dań przyrządzanych na śniadania, obiady i kolacje na niemal całym świecie.
Przez lata przygotowywanie makaronu było zadaniem zręcznych gospodyń – i wymagało poświęcenia pewnej ilości czasu oraz oczywiście konkretnych umiejętności, zwłaszcza w posługiwaniu się nożem. Odkąd całe to zadanie wzięły na siebie maszyny produkcyjne, makaron dostępny w sklepach wymaga tylko ugotowania w garnku pełnym wrzącej wody.
Hurtownia makaronów czym cię zaskoczy?
Uniwersalność to często przepis na sukces – zwłaszcza, gdy zamierza się go osiągnąć na naprawdę dużą skalę. A uniwersalność makaronu leży w jego neutralnym smaku – bo właśnie dlatego pasuje on zarówno do dań przyrządzanych na słodko, jak i na słono. Stworzy idealny duet z mlekiem, ale dopełni też wielu innych zup, doprawianych śmietaną. Jako danie obiadowe, świetnie połączy się z sosem – mięsnym albo warzywnym. W ciągu lata bardzo dobrze smakuje w połączeniu z sezonowymi owocami skropionymi maślanką, a o każdej porze roku chętnie wskoczy do piekarnika, żeby pomóc przygotować pożywną zapiekankę, na przykład w rodzaju przekładanej mięsem lasagne.
Chcąc poznać lepiej makaron jako taki, natrafi się na sporo włoskich słów – bo to właśnie we Włoszech makaron zdobył wyjątkową popularność i na dobre zadomowił się w tamtejszej kuchni. Szacuje się, że Włosi stworzyli ponad 300 rodzajów makaronu – wymyślili ogromną liczbę kształtów dla tych uniwersalnych klusek, a jednocześnie ubogacili też codzienną kuchnię wielu mieszkańców Europy i pozostałych kontynentów. Producenci makaronu zakładają, że w żadnym kraju nie brakuje smakoszy, którzy mają chęć na kulinarne eksperymenty – oraz że wielu ludzi docenia wyjątkową praktyczność szybkich i smacznych makaronowych dań. Właśnie dlatego hurtownicy mogą spokojnie skoncentrować się na tym jednym półprodukcie – skupować i dystrybuować kluski rozmaitych kształtów i rozmiarów.
Hurtownia makaronów to miejsce, w którym na porządku dziennym są takie nazwy, jak spaghetti, tagliatelle, fusilli, penne, conchiglioni czy pappardelle. To, co dla polskiego ucha może brzmieć nieco egzotycznie, dla oka wygląda dosyć znajomo – na półkach takiej hurtowni powinny się znaleźć makarony w kształcie nitek, wstążek, świderków, rurek czy muszelek. Oczywiście, jeśli hurtownik zamierza zaskoczyć swoich odbiorców bardziej wyszukanymi włoskimi propozycjami, ta lista znacząco się wydłuży, nabierając wielu innych kształtów. Ponieważ makaron jest półproduktem, właściciel hurtowni musi zadbać o standardowe warunki przechowywania ładunku – zarówno w samej hurtowni, jak i w przewożących zamówienia samochodach. Wystarczy, by były to suche miejsca, w których panuje temperatura pokojowa, nieprzekraczająca 20 stopni Celsjusza. Dla hurtowników to kolejny argument za tym, by wyspecjalizować się właśnie w takim kierunku – i skoncentrować się na obrocie samymi makaronami.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.
Dodaj komentarz