Sól himalajska. 6 wspaniałych korzyści zdrowotnych

Sól himalajska. 6 wspaniałych korzyści zdrowotnych

Sól jest esencją życia. Nasz organizm potrzebuje jej, ale nie za dużo i nie za mało. Sól składa się z dwóch elektrolitów, sodu i chlorku, które pomagają utrzymać równowagę płynów w organizmie. Pomaga również regulować ciśnienie krwi. W ostatnich latach sól lub sód zyskały złą reputację głównie dlatego, że wzrósł nasz apetyt na śmieciowe lub przetworzone jedzenie, które stało się główną przyczyną nadmiernego spożycia soli. 

Innym powodem, dla którego sód jest przerażający, jest intensywne wybielanie i rafinowanie, któremu poddawana jest sól, co usuwa większość jej wartości odżywczych. Zwykła sól kuchenna może nie być tak zdrowa jak myślisz, ale stała się produktem handlowym wytwarzanym w fabrykach. Ale sól w czystej postaci jest boska i zgodzą się z nami szefowie kuchni czy foodies. Nie można obejść się bez szczypty tych śnieżnych płatków, które mogą całkowicie odmienić Twoje dania i wprowadzić prawdziwe smaki.

Właściwości soli himalajskiej.

Znana również jako różowa sól, ręcznie wycinane płyty tej wyjątkowej odmiany soli pochodzą z naturalnych złóż znajdujących się u podnóża Himalajów i w regionie Pendżab w Pakistanie. W przeciwieństwie do soli kuchennej, sól himalajska jest naturalnie bogata w jod. Te nieprzejrzyste różowe bloki soli znane są z czystego smaku, jak również z tego, że nadają bogaty aromat. Uderzający różowy kolor wynika z obecności tlenku żelaza. Sól himalajska ma wyraźną strukturę (forma koloidalna, co oznacza, że są one na tyle małe, że są łatwo wchłaniane przez nasz organizm) i dojrzewała przez ponad 250 milionów lat pod tymi gigantycznymi wzgórzami i pod ekstremalnym ciśnieniem tektonicznym. Wydobywana, a następnie myta ręcznie jest naturalna i nieprzetworzona, dlatego nazywana jest najczystszą solą na ziemi.

Korzyści zdrowotne wynikające z używania soli himalajskiej
Kryształy soli himalajskiej zawierają pewne minerały, takie jak potas, wapń i magnez, które czynią ją tak cenną

Jak stosować sól himalajską?

Codzienna dawka soli himalajskiej może zapewnić właściwy przepływ płynów w organizmie. Dobra równowaga minerałów i hormonów może pomóc poprawić wrażliwość na insulinę i zapobiec nagłym skokom cukru we krwi.
Możesz używać jej do zwykłego gotowania lub jako soli stołowej. Sól himalajska jest również dobra do przyprawiania mięsa, ponieważ dobrze przylega do jego powierzchni i równomiernie się rozprowadza. Możesz też użyć szczypty w swoich deserach. Bloki soli himalajskiej mają bardzo małą porowatość, a ponieważ praktycznie nie mają wilgoci, mogą być bezpiecznie podgrzewane lub chłodzone do wielkich skrajności. Dzięki temu jest bardzo uniwersalna. Bloki solne możesz wykorzystać do sauté, grillowania, chłodzenia, peklowania, pieczenia, a nawet jako naczynie do serwowania. Podczas gotowania na tych blokach potrawy nabierają delikatnego słonego smaku.

Korzyści zdrowotne wynikające z używania soli himalajskiej.

Kryształy soli himalajskiej zawierają pewne minerały, takie jak potas, wapń i magnez, które czynią ją tak cenną — uważa się, że zawiera ona aż 84 minerały śladowe! Oto sześć niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących ze stosowania soli himalajskiej, które zdecydowanie sprawiają, że przewyższa ona zwykłą sól kuchenną.

Wypłukuje toksyny.

Najlepszym sposobem na doświadczenie zalet soli himalajskiej jest dodanie jej do wody. Weź dzbanek i wypełnij go w ¼ solą himalajską, następnie dodaj wodę, aby wypełnić dzbanek. Zamknąć słoik pokrywką i pozostawić na noc. Rano sól rozpuści się w wodzie, jeśli na dnie słoika pozostanie ślad soli świadczy to o tym, że woda całkowicie wchłonęła całą sól i jest w pełni nasycona. Teraz wymieszaj 1 łyżeczkę tej wody w szklance zwykłej wody i spożywaj codziennie rano. Picie tej wody pomaga zrównoważyć poziom pH w organizmie, wypłukuje toksyny, poprawia energię i utrzymuje nawodnienie przez cały czas. Naukowo rzecz biorąc, ujemnie naładowane jony w czystej soli i minerałach wchodzą do komórek i wyciągają z nich toksyny.

Reguluje poziom cukru we krwi i równowagę hormonalną.

Codzienna dawka soli himalajskiej może zapewnić właściwy przepływ płynów w organizmie. Dobra równowaga minerałów i hormonów może pomóc poprawić wrażliwość na insulinę i zapobiec nagłym skokom cukru we krwi.

Poprawia trawienie.

Proces trawienia tak naprawdę zaczyna się w ustach, a sól himalajska może pomóc aktywować ślinianki, które uwalniają amylazę (enzym, który pomaga trawić węglowodany). Później w żołądku pobudza kwas solny, a także enzym trawiący białka i dalej wspomagający rozkład pokarmu.

Do kąpieli.

Zanurzenie ciała w himalajskiej kąpieli solankowej może zdziałać cuda, aby odmłodzić skórę. Poprzez proces absorpcji skórnej, Twoja skóra wchłania wszystkie minerały, które zapewniają różne korzyści. Na przykład chrom zwalcza trądzik, cynk zapobiega powstawaniu blizn, a siarka utrzymuje gładką skórę. Magnez wchłaniany poprzez sól himalajską może pomóc w ukojeniu mięśni i tkanek miękkich. Dodaj lekko ciepłą wodę, aby poczuć się odświeżonym i pełnym energii.

Terapia solna przy schorzeniach układu oddechowego.

Terapia solna to proces wykorzystujący czystą sól himalajską do leczenia dolegliwości układu oddechowego. W niektórych przypadkach stosuje się inhalator z solą, podczas gdy w innych osoba siedzi w pomieszczeniu wypełnionym powietrzem bogatym w sól. Kiedy to słone powietrze jest wdychane, cząsteczki wędrują przez cały układ oddechowy, a właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe soli oczyszczają płuca i zatoki. Terapia solna jest również stosowana w leczeniu alergii sezonowych i przekrwienia klatki piersiowej.

Himalajskie lampy solne do oczyszczania powietrza.

Piękne himalajskie lampy solne nie tylko dodają urody ponurym zakątkom Twojego domu, ale także działają jako oczyszczacze powietrza. Lampy te pobierają wilgoć z powietrza, a dzięki ciepłu na powierzchni woda szybko odparowuje. W procesie parowania powstają jony ujemne, które wchodzą w reakcję z pyłkami, kurzem, brudem, zanieczyszczeniami i alergenami posiadającymi ładunek dodatni i neutralizują je.

Podsumowanie.

Zdrowszą opcją niż wspólna sól kuchenna jest sól himalajska, która jest faktycznie jednym z najlepszych naturalnych uzdrowicieli. Dostępny jest w różnych wielkościach ziaren, więc wybierz go zgodnie ze swoimi kulinarnymi potrzebami. Do gotowania wybierz bardzo drobne ziarno, podczas gdy średnie i grube są idealnymi rozmiarami do wykończenia.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.

1 komentarz

  • Chyba za dużo wszędzie szukamy różnych cudownych produktów a zapominamy o zdrowym trybie życia prowadzonym regularnie.

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed